DEMO
FI/ SE
 
 
 

Helsinki

Reikä rakkaassa villapaidassa, sukanpohjassa tai takinliepeessä ei todellakaan ole syy siirtää vaatetta pois käytöstä. Vanha tapa korjata, huoltaa ja uudistaa vaatteita parsimalla ja paikkaamalla on tärkeää ottaa käyttöön, koska ympäristötekona se vähentää paisuvaa tekstiilijätemäärää. Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna.


Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt viidennen kerran. ”Tässä ajassa yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen ja sitä kuinka jo pienillä teoilla on merkitystä”, kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. ”Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö­ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla haluamme Taitoliitossa olla osaltamme mukana innostamassa ihmisiä parsimaan ja paikkaamaan.”

Korjaaminen ja tuotteiden eliniän jatkaminen liittyy selkeästi ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan sen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä.

Parsimiseen ei tarvita kovin erikoista taitoa, usein neula ja lanka riittää – sekä aikaa ja kärsivällisyyttä. Korjausta ei tarvitse piilottaa, vaan sillä voi myös koristella vaatetta. Sashiko-kirjonta on japanilaista etupistokirjontaa, jolla farkkuja sekä korjataan että tuunataan uuteen asuun. Parsiminen voi silloin korjata tuotteen ulkoasua, ei pelkästään reikiä. Hyvin korjattu vaate voi lopulta olla vahvempi kuin alkuperäinen.


 


Käsityölauantai 18.9.

Käsityölauantaita vietetään Taitokeskuksessa lauantaina 18.9. klo 12-14.

Tervetuloa parsimaan ja paikkaamaan villavaatteita sekä kuvioimaan niitä kirjoen. Työpajassa saat vinkkejä villavaatteiden korjaamiseen ja kuvioimiseen sekä huoltamiseen. Materiaalimaksu.


Parsiminen ja paikkaus on vuoden 2021 käsityötekniikka, nyt siis opetellaan korjaamaan kaikki rikki kuluneet villasukat! Villasukka kannattaa korjata ennen kuin reikä on liian iso. Parsia voi jo silloin, kun neule on kulunut ohueksi, muttei vielä edes aivan rikki. Iloisen värinen paikka saa näkyä. Käytä sopivan paksuista lankaa suhteessa sukan lankaan niin paikka on joustava ja pehmeä.

Tuotteen käyttöiän jatkaminen korjaamalla pienentää suoraan vaatteen hiilijalanjälkeä ja on siksi merkittävä ympäristöteko.

 

Pirkka-lanka-päivä la 2.10.

Taito Shop Helsingissä vietetään Pirkka-lanka -päivää lauantaina 2.10 klo 10-17!

Tervetuloa tutustumaan Pirkka-langasta kudottuihin Helsinki-neuleiden mallitöihin sekä kuulemaan vinkit niiden neulontaan.

Roosa nauha-lauantai 16.10.

Roosa nauha-lauantaita vietetään Taito Shop Helsingissä lauantaina 16.10. klo 11-14.

Tervetuloa tutustumaan syksyn Roosa nauha-lankoihin ja -malleihin!

Joulukauden avajaiset la 20.11.


Taitokeskus Helsingissä vietetään joulukauden avajaisia lauantaina 20.11. klo 10-15.

Tervetuloa tutustumaan myymälän tarjontaan, jouluisiin käsityökursseihin sekä viihtymään työpajoihin!


Klo 10-13: Saranahimmeli-työpaja, materiaalimaksu 10 €

Klo 13-15: Mehiläisvahakynttilät ja makrameelumitähdet -työpaja, materiaalimaksu