DEMO
FI/ SE
 
 
 

Hyvinkää

 

Pipo joka tuulelle -kilpailu

Kutkuttaako tarttua lankoihin ja puikkoihin? Oletko neuloosin valtaama? Osallistu pipokisaan! Neulo tai virkkaa pipo!

Käsillä tekemisellä on positiivisia vaikutuksia mielialaan. On ilahduttavaa nähdä oma kädenjälki työssä ja huomata kuinka omat taidot hiljalleen kehittyvät. Käsitöihin uppoutuminen tarjoaa rauhallisen tilan tarkastella omia tunteita ja ajatuksia.

Osallistu Mielenterveyden keskusliiton pipokisaan neulomalla tai virkkaamalla pipo, joka ilahduttaa ja lämmittää mieltä.

Pipokisan voittajat valitsee kolmihenkinen raati: Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Sanna Hyry, digiasiantuntija Esko Poutanen ja Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Kilpailuun ovat tervetulleita osallistumaan kaikki kädentaitajat, jotka haluavat tukea positiivista mielenterveyttä ja jakaa viestiä siitä, että aina on toivoa.

Voittajapiposta laaditaan sen tekemiseen ohje, joka julkaistaan Mielenterveyden keskusliiton sekä kisan yhteistyökumppanin Taitoliiton verkkosivuilla.

Kilpailuohjeet:

 • Neulo tai virkkaa pipo!
 • Pipon tulee olla omasta ideasta itse tehty.
 • Osallistua saa yhdellä pipolla.
 • Kisaan osallistutaan lähettämällä valokuva piposta. Ota valokuva niin, että kuvassa on mukana lappu, jossa lukee nimimerkkisi sekä päivämäärä.
 • Liitä sähköpostin mukaan erillinen tiedosto tai postin mukana kirjekuori, jossa on nimimerkkisi, oikea nimesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja muut yhteystiedot.
 • Lähetä kuva piposta viimeistään 17.10. sähköpostilla: toimisto@mtkl.fi, otsikko: Pipokisa tai postilla (oltava perillä 17.10.): Mielenterveyden keskusliitto, toimisto, Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki, kuoreen tunnus ”Pipokisa”.
 • Voittajapiposta laaditaan ohje, joka julkaistaan Mielenterveyden keskusliiton ja Taitoliiton verkkosivuilla. Lisäksi voittaja saa TAITO-lehden ja Tunne & Mieli -lehden vuositilaukset.
 • Mielenterveyden keskusliitolla on oikeus käyttää pipokisaan lähetettyjä kuvia viestinnässään omissa julkaisuissaan ja kanavissaan sekä julkaista kisan voittajamallin ohje.
 • Pipot pisteyttää esiraati ja voittajan valitsee kolmijäseninen raati: Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Sanna Hyry, digiasiantuntija Esko Poutanen ja Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.
 • Mielenterveyden keskusliiton työntekijät eivät voi osallistua kilpailuun.

Kilpailun jälkeen olemme yhteydessä voittajaan ja sovitaan, miten saamme laadittua ohjeet pipon tekemiseen. Halutessasi voit myös kirjoittaa ohjeen itse, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kilpailun nettisivut

Pipo joka tuulelle -kampanja suuntaa huomion käsitöiden tekemisen mielen hyvinvointia edistäviin vaikutuksiin. Kampanjan toteuttaa Mielenterveyden keskusliitto yhteistyössä Taitoliiton kanssa. Kampanjaan kuuluu kaikille avoin neulekisa ajalla 22.8.–17.10.2022.

Lähes kaikki mielenterveysongelmia itse kokeneista ihmisistä kertoo kulttuurista olevan apua mielenterveysongelmien selättämisessä. Pipo joka tuulelle -kampanjalla halutaan kannustaa ihmisiä käsitöiden pariin ja siten tukea mielenterveyttä. Käsitöiden tekeminen tarjoaa mielelle paikan rauhoittua sekä saada onnistumisen ja oppimisen kokemuksia.

Osana kampanjaa Taitoliitto tilasi Taito Lapin erikoisneuvojana työskentelevältä tekstiili- ja kuosisuunnittelija Karoliina Erkinjuntilta pipo-ohjeen, joka sopii hyvin myös aloitteleville neulojille.

Helpon neulotun pipon ohjeen löydät täältä

Neulo junasukka -tapahtuma

Suomen Rautatiemuseolla neulotaan junasukkia hyväntekeväisyyteen

Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä järjestetään lauantaina 1.10 klo 12-15 käsityötapahtuma, jossa neulotaan suuren suosion saavuttaneita junasukkia. Sukan malli on perinteinen ja Junasukka-nimityksen se on saanut vasta myöhemmin.

Suomen Rautatiemuseo tarjoaa yhdessä Taitokeskus Hyvinkään kanssa tilaisuuden opetella junasukan neulomista 1940-luvun junanvaunussa.Ota mukaan omat sukkapuikot ja lankaa. Tapahtumassa on jaossa sukan ohjetta. Sukkia neulotaan myös museon kokoustilassa, jonne on esteetön kulku.

Tapahtuma käynnistää Rautatiemuseon ja Taitokeskus Hyvinkään yhteisen villasukkakeräyksen, jonka lahjoitukset kohdistetaan ukrainalaisille. Sukkia voi toimittaa Hyvinkään Taitokeskukseen tai Suomen Rautatiemuseoon myös postitse. Keräys on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.

Esillä tapahtumassa ovat alkuperäiset junasukat vuodelta 1940. Sukkien nykyinen omistaja Terttu Latvala on paikalla neulomassa ja hän lahjoittaa keräykseen itse kutomiaan junasukkia.

Tapahtumassa julkistetaan Taito Etelä-Suomen suunnittelema aikuisten junasukkamalli ja tapahtumassa on saatavilla ohjeet aikuisten junasukkaan.

Tapahtumapäivänä Suomen Rautatiemuseo on auki klo 12–17. Tapahtumaan pääsee Rautatiemuseon pääsymaksulla (10/7/5€) sekä museokortilla.

 

Lisätietoja: amanuenssi Ilsi Lantunen, p. 040 6539187, ilsi.lantunen@rautatiemuseo.fi 

kehittämispäällikkö Marjo Vainio, p. 050 4084547, marjo.vainio@taitoetelasuomi.fi 

 

Junasukan tarina alkaa tammikuussa 1940, jolloin Vaasa kokee pahimmat pommituksensa talvisodan aikana. Myös rautatietä pommitetaan ja rata on poikki. Junanvaunussa radan korjausta odottaa myös äiti pienen vauvansa kanssa. Lämpötila on alkanut laskea ja tulevana yönä värjötellään -30 asteen pakkasessa…

Lue Rautatiemuseon sivuilta miten koskettava tarina jatkuu! https://rautatiemuseo.fi/fi/neulo-junasukka-rautatiemuseolla

Etsimme uusia Taitolähettiläitä!

 

Etsimme uusia Taitolähettiläitä!

Sinustako meidän uusi Taitolähettiläämme?

Haemme Taitolähettiläitä edustamaan Taito Etelä-Suomen käsityön koulutus- ja kurssitoimintaa sekä kankaankudonnan toimintaa taitokeskuksissa.

Toivomme, että arvomme ja näkemyksemme kohtaavat - käsillä tekeminen ja sen hyvää tekevä vaikutus, tekemisen ilo ja luovuus, kotimaisuus, kestävä kehitys ja vastuullisuus.

Etsimme käsitöistä ja käsillä tekemisestä innostuneita henkilöitä. Sinun ei tarvitse osata kaikkea käsitöistä jo valmiiksi, aito innostus ja halu oppia uutta riittää. Jos pidät monipuolisesti erilaisesta käsillä tekemisestä - käsitöistä, kankaankudonnasta ja haluat oppia uutta, olet etsimämme henkilö.

Toivomme, että olet aktiivinen sisällöntuottaja somessa, valmis jakamaan ja kertomaan käsityön taidon tarinaa kanssamme ja innostamaan myös muita käsitöiden pariin.

Taitolähettiläshaku on nyt auki ja jatkuu toistaiseksi! Voit siis hakea lähettilääksi silloin, kun sinulle sopii. Taito Etelä-Suomi toimii laajasti Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella, joten voit edustaa ja toimia näillä alueilla, joilla mekin toimimme. Tällä hetkellä etsimme erityisesti lähettiläitä Kymenlaakson (Kouvola, Hamina ja Lahti) sekä Etelä-Karjalan (Lappeenranta ja Luumäki) alueille.

Taitolähettiläänä voit osallistua monipuolisesti koulutustoimintaamme ja tapahtumiimme: tarkemmat yksityiskohdat sekä osallistumiset kursseille ja muuhun toimintaan sovitaan Taitolähettiläskohtaisesti. Voit siis kertoa, mikä toiminnassamme innostaa sinua juuri nyt!

Taitolähettiläs

 • Taitokursseille osallistuminen Taitolähettiläänä on maksutonta
 • Kutominen taitokeskuksissamme ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella on maksutonta Taitolähettiläälle
 • Saat -30% alennusta käsityötarvikkeista ja -materiaaleista Taito Shop -myymälöistämme ja taitokeskuksistamme
 • -30% alekoodin jaettavaksi yhdelle seuraajallesi
 • Yhteistä näkyvyyttä
 • Käsityön iloa ja uuden oppimisen riemua

Odotamme sinulta

 • Vähintään 2 innostavaa ja laadukasta kuvaa IG-feediin kustakin kurssista tai kudonnasta
 • Tarinoita jokaisesta kurssi- tai kudontakerrasta
 • Kevyen raportin kattavuudesta
 • Aktiivista otetta käsillä tekemisen esilletuomiseen
 • Aitoa innostusta käsillä tekemiseen

Hae mukaan jo tänään! Seuraa @taitoetelasuomi ja tutustu toimintaamme nettisivuillamme. Kerro lyhyesti meille, miksi juuri sinä haluaisit Taitolähettilääksi: kerro lyhyesti itsestäsi ja arvoistasi. Hakemuksia odotamme sähköpostilla osoitteeseen anna.siekkinen@taitoetelasuomi.fi

Haku on auki toistaiseksi - innolla odotamme uusia Taitolähettiläitä!