DEMO
FI/ SE
 
 
 

Parikkala

Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt kuudennen kerran. Tänä päivänä merkittävä syy kotivärjäykseen luonnon väriaineilla on kokonaisvaltaisen luontoelämyksen liittäminen käsityöharrastukseen sekä halu vähentää omien tekstiilien kemikaalikuormaa. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Teema jatkaa siten luontevasti vuoden 2021 käsityötekniikkaa, joka on ollut parsiminen ja paikkaus. Luonto tarjoaa kotivärjärille laajan aarreaitan erilaisia innostavia kokeilumahdollisuuksia. Kaikkea värjäystä ei voida nykyisillä tuotantomäärillä korvata luonnonväriaineilla, mutta kotioloissa ja pienimuotoisesti harrastaja voi omilla värjäyksillään tukea vastuullista tuotantoprosessia.

”Ekologisempien ja eettisempien tuotteiden valmistaminen edellyttää kestävämpiä ratkaisuja myös värjäykseen. Valitsemalla myrkyttömät väriaineet osaksi omaa käsityön tekemistä, voi samalla iloita sekä kasvivärjäyksen uniikeista värjäystuloksista että edistää vastuullisempaa tapaa valmistaa tuotteita”, toteaa Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

”Itse värjätty ja valmistettu tuote on erityinen ja erityisestä halutaan pitää hyvää huolta. Jo tämä osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka pitkään käytämme jotakin tuotetta. Kun tuntee jokaisen työvaiheen ja siihen käytetyn työmäärän, ohjaa se luontevasti pohtimaan omaa kuluttamista”, Hyytiäinen sanoo.

https://www.taito.fi/ajankohtaista/vuodenkasityotekniikka2022/


Kuvanveistäjä Katja Konttinen ja taidegraafikko Maria Pihl: Kehon taajuudet - näyttely vintillä 27.6.-3.8.2022

"Kaikella maailmassa on oma värähtelytaajuutensa ja jokainen itseilmaisu, kuten ääni, tunne ja ajatus toimii tietyllä taajudella vaikuttaen kaikkeen ympärillämme. Taidetta työstäessään taiteilija tarvitsee tietynlaisen taajuuden voidakseen vapautua taiteen luomistilaan. Olemme käyttäneet eritaajuista musiikkia ja luontoa itsessään saavuttaaksemme oman luovan tilamme. Taiteilja on tavallaan välittäjä, joka erilaisten tuntemuksien kautta synnyttää taidetta ja antaa kokemuksen katsojalle"

Näyttely avoinna taitokeskuksen aukio-oloaikojen mukaan.

Ota Miut Mukkaan - näyttely alakerrassa 5.-26.7.

Ota Miut Mukkaan Laura Kaker ja Cosmo Großbach esittelevät näyttelyssä Suomessa ja Kyproksella tehtyjä kudontakappaleita. Tekstiilit ovat saaneet innoituksensa paikallisista kulttuureista ja kuvioista.