DEMO
FI/ SE
 
 
 

"Jokainen on erilainen" Visuvi-huivit Craft Cornerissa 2. -31.10.2020

”Jokainen on erilainen”

Visuvi-huivit Craft Cornerissa lokakuussa 2020

Eteläesplanadi 4, 00130 Helsinki

"Suunnittelen jokaisesta Visuvi-huivista erilaisen. Värit ja värien rytmi sekä loimesta ja kuteesta muodostuva sidos vaihtelevat. Nimeän huivit ja kuin itsestään nimet tulevat luonnosta, josta nousevat myös huivien vaikutteet. Kudon Visuvi-huivit kangaspuilla Visuvedellä, Ruovedellä." 

Pirjo Talvio-Pasanen

Suosin suomalaista villaa sekä kotimaisia pienkehräämöitä laadun ja ekologisuuden vuoksi. Erityisesti käytän alkuperäisrotumme suomenlampaan villaa, mutta huiveissa on myös kainuunharmaksen ja jopa gotlanninlampaan (rotu) villaa. Loimissa suosin suomenlampaan värjäämätöntä pitkäkuituista kampalankaa.

Villahuivien kudelangat värjään kasviväreillä. Suomen luonnossa kasvaa monia värikasveja ja -sieniä: pietaryrttiä, kuismaa, koivua, nokkosta, seitikkejä ja orakkaita, vain joitakin mainitakseni. Lisäksi värjään perinteisillä ulkomaisilla kasviväreillä kuten indigolla, krapilla ja kokenillillä.

Kotimaisen villan ohella käytän kuteena silkistä ja alpakasta kehrättyä lankaa ja myös puhdasta silkkiä. Kuten villassa silkissäkin kiehtoo sen ominaislaatu: kiilto ja paino. Käyttämäni silkki-alpakkalangan (70 % babyalpakkaa, 30 % mulperisilkkiä) silkki tulee Iltaliasta ja alpakka Perusta. Lanka on kehrätty ja värjätty Norjassa.

Huivien pintakuvio syntyy sidoksesta, johon oman lisänsä tuovat materiaalit ja värit. Huivit ovat rakenteiden ja värien leikkiä, leikkiä pinnalla ja rytmillä – ja myös mielikuvia.

 Design by Pirjo Talvio-Pasanen

Olen tehnyt pitkän työuran viestinnän parissa, ensin toimittajana, sitten Tampereen Työväen Teatterissa ja Yleisradiossa ja viimeksi viestintäyrittäjänä. Tekstiiliartesaaniksi opiskelin Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa (2017–2018).  Ensimmäiset Visuvi-huivit syntyivät opintojen parissa.

Luonnon materiaalit ja erityisesti villa on viehättänyt minua aina. Villan roso ja kiilto vetoavat kuin myös sen kyky imeä väriä itseensä, niin että lopputulos on aina intensiivinen ja hentonakin täysi. Villaa – kuin myös silkkiä – on pakko tunnustella ja käsitellä, käsittää materiaalin tuntu iholla.

Huivissa viehättää sen ajattomuus. Huivi on naisen ja miehen ikiaikainen vaatekappale, jossa yhdistyvät lämpö ja kauneus. Parhaimmillaan huivi kertoo kantajansa persoonasta.

Minulle tekijänä huivissa yhdistyy myös monta asiaa: kättä ruokkivat materiaalit, kasvivärjäyksen koko meditatiivinen prosessi kasvien keruusta langan värjäykseen, suunnittelun ilo ja vapaus sekä toisaalta sidosten ja kankaan rakentamisen vaatima tinkimätön tarkkuus.

Visuvi-huivi on tässä ajassa materiaaliensa ja ajattomuutensa takia myös ekologinen teko, niin minulle tekijänä kuin kantajalleenkin.

Yhteystiedot:

Pirjo Talvio-Pasanen
FM, tekstiiliartesaani
puh. 040 728 5260

pirjo.talvio@pointtia.fi
www.instagram.com/pirjo_talvio_pasanen
www.visuvi.fi