DEMO
FI/ SE
 
 
 

Verkkonäyttelyt

Näyttelyn teema: SUOJA

Tekijät: AIKUISTEN KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN SYVENTÄVIEN OPINTOJEN OPPILAAT
HYVINKÄÄLTÄ JA VANTAALTA

Jakson opettajat: Hilda Törmänen ja Virpi Vesanen-Laukkanen

Suojavärin ja suojakuoren puuttuessa ihminen joutuu jatkuvasti kehittämään erilaisia suojakeinoja omaa selviytymistä, hyvinvointia ja työntekoa ajatellen. Suojaa tarvitaan napajäätiköllä ja autiomaassa, pandemian keskellä metrossa tai mehiläistenhoitajan työssä. Joku haluaa suojata identiteettinsä valvontakameroiden kasvojentunnistukselta voidakseen liikkua kaupungissa vapaasti. Erilaiset maagiset suojat esiintyvät edelleen nykypäivän ihmisen käytössä, tiedostetusti tai tiedostamattomassa roolissa.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana kukin meistä on joutunut miettimään erilaisia suojautumiskeinoja intensiivisemmin kuin ennen. Kurssin tarkoituksena oli herättää ajatuksia siitä, mitä kaikkea vastaan suojaudumme ja mitä haluamme suojella.

Opiskelijat saivat vapaat kädet toteuttaa oman suojansa valitsemillaan tekniikoilla ja materiaaleilla, kunhan se oli joko päälle puettava tai mukana kannettava. Työ sai olla puhtaasti käytännöllinen tai irrotteleva taideteos opiskelijan omista suunnitelmallisista lähtökohdista riippuen; joku halusi ehdottomasti käyttää vain jo olemassa olevaa materiaalia, joku toinen taas lähti prosessiin käytännön tarpeesta tietylle esineelle tai asusteelle. Pyysimme opiskelijoita pohtimaan ja kirjoittamaan oman suojansa tarinaa prosessin edetessä; onko se henkilökohtainen vai voiko sen jakaa? Onko se näkyvä vai näkymätön? Missä tilanteessa sitä tarvitaan? Voiko suoja olla ns. statement tai statusymboli? Prosessin dokumentointi oli myös tärkeässä osassa, koska kurssi toteutettiin etänä.

Tuloksena on oivaltava ja hauska kokoelma erilaisia suojia erilaisiin tarpeisiin; huonoa tukkapäivää ja kesän ikävää vastaan, käsillätekijän luottosaksien suoja ja hattu informaatiotulvaa vastaan ja kaikkea näiden väliltä!

KLIKKAA KUVA AUKI NIIN NÄET KUVATEKSTIN JA TYÖN TEKIJÄN!